De geheime en diplomatieke onderhandelingen tijdens WOI

In het Kasteelgebouw  komt Wereldoorlog I aan bod. De tweede fase van de tentoonstelling behandelt de periode 1915-1917.

Streven naar Vrede. Koning Albert I en de Grote Oorlog

In Europa woedt de oorlog op meerdere fronten. Daarnaast ontstaan nieuwe strijdtonelen op andere continenten. Over de hele wereldbol worden landen meegezogen. Ondanks het massale bloedvergieten en de inzet van alle middelen slaagt geen enkele partij erin de bovenhand te krijgen. De leiders blijven vasthouden aan de idee van een totale overwinning. In die oorlogszuchtige sfeer staat praten over vrede gelijk aan verraad.

Koning Albert ziet het massale bloedvergieten met lege ogen aan. Overtuigd dat niemand de oorlog kan winnen, is hij bereid om met de vijand te praten. Hij overweegt een aparte vrede als hefboom om ook de geallieerden rond de tafel te krijgen. Zijn regering weet van niets en is het niet eens met zijn visie. Wil je weten hoe dit koninklijke streven naar vrede afloopt?

Bezoek de vernieuwde opstelling over koning Albert I en de Grote Oorlog in het mooie kader van het Kasteel van Rumbeke in het provinciaal domein Sterrenbos.